Groen, groener, groenst
Creëer het gazon van je dromen
Is het gras van de buren groener dan jouw gras ? Dat is nergens voor nodig. Lees hier hoe je het allermooiste gras krijgt. Je buren zullen groen zien van nijd !
Bodem voorbereiden
We beginnen met de bodem. Zorg dat je de bodem minstens één week van tevoren omspit (20 cm). Daarna moet je de tuingrond verbeteren met tuinaarde, tuinturf, kalk en meststoffen.
Tijd om te zaaien
Je kunt het beste zaaien wanneer er geen regen en wind is. Hark de betreffende grond een beetje, zodat het graszaad er goed in kan vallen. We raden je aan om per 100m² 3 tot 4 kg graszaad te gebruiken. Zaai met de wind in je rug, één keer in de lengte en één keer in de breedte. Hark de grond lichtjes, zodat er wat aarde op de zaden valt. Maak de grond voorzichtig glad. Besproei de grond zodat het bovenste laagje (5 cm) nat wordt.
Gras onderhouden
Het duurt doorgaans twee tot drie weken voordat de zaadjes ontkiemen. Zodra het gras 10 cm hoog is, maai je er 3 tot 4 cm af. Vervolgens moet je het gras in de lente één keer per week maaien, 's zomers om de om de twee weken en tot eind september weer één keer per week. Houd het gazon in november 5 tot 6 cm hoog, zodat het gras genoeg energie kan opslaan om goed de winter door te komen. Bemest het gras twee tot drie keer per jaar met een langzaamwerkende meststof om het gazon mooi groen te houden.
Grassoort kiezen
Je kunt het beste gebruikmaken van een graszaadmengsel. Dit zorgt namelijk voor een gazon met verschillende eigenschappen. De meeste mengsels bevatten rood zwenkgras, dat fijne sprietjes en een dichte zode vormt. Hierdoor ziet het gras er heel mooi uit. Raaigras staat erom bekend dat het snel groeit en bestand is tegen betreding. Beemdgras daarentegen verdraagt betreding nog beter. Schapengras ziet er prachtig uit, maar je zult meer moeten doen om je gazon te onderhouden.