Pelletkachels
We zitten er graag warmpjes bij
Neem je een pelletkachel als hoofdverwarming of gewoon voor erbij? Het is beide mogelijk, maar zorg wel dat je op de hoogte bent van de geldende normen.
Belgen houden van pelletkachels
Uit een recent onderzoek van Test Aankoop blijkt dat er in België jaarlijks 25.000 tot 30.000 pelletkachels worden aangeschaft. Steeds meer Belgen kopen er een, als hoofdverwarming of aanvulling op de bestaande verwarming. De meeste mensen die een pelletkachel kopen, hopen daarmee de energierekening te verlagen. Voor kachels gelden steeds strengere regels, hoe je die van jou ook wilt gaan gebruiken. Zorg dus dat je de regels kent.
Energielabels
Sinds 1 januari 2018 is er een Europese richtlijn die verkopers van haarden en kachels verplicht om een energielabel aan te brengen op hun producten. Zonder label mogen de producten niet worden verkocht. Dit label geeft de energieklasse van het apparaat aan van G t/m A++, net zoals bij koelkasten en wasmachines. Goed om te weten: pelletkachels hebben de labels A t/m A++. Houtkachels krijgen de labels B t/m A+, gashaarden en kolenkachels D t/m A en open haarden G t/m E.
Veiligheid boven alles
Natuurlijk moet je ook rekening houden met andere belangrijke aspecten. Denk bijvoorbeeld aan de veiligheid van het product en het dagelijks gebruiksgemak. Hoe werkt het vullen? Heeft het gekozen model een praktische handgreep om het deurtje te openen? Wat is de verwarmingstijd als de kachel helemaal is gevuld? Is de asla groot genoeg en makkelijk te legen? Hoe vaak moet de kachel worden onderhouden? Tegenwoordig zijn de meeste kachels programmeerbaar. Sommige modellen hebben bovendien een automatisch systeem voor het vullen en legen.